Årsresumé 2017

Det är både sista december och sista dagen av året 2017. Därför är det dags att sammanfatta det gångna året med samma lista, som jag även sammanfattat tidigare år med på gamla bloggen.

Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?
Ja, på mitt sommarjobb fick jag delvis nya arbetsuppgifter i form av att göra beställningar, vilket var utmanande, men roligt. Jag körde också för första gången i mitt liv en längre bilsträcka helt själv. I början av hösten lyckades jag dessutom haffa ett nytt jobb, som var inom en helt annan bransch än jag tidigare jobbat inom. Och så slutligen blev jag nu i dedecember för första gången i mitt liv bedövad i samband med att jag fick min första visdomstand utdragen.

Genomdrev du någon stor förändring?
Nej, det gjorde jag inte. Den enda lite större förändringen jag gjorde var att jag i september fick ett jobb vid sidan om studierna, vilket jag inte haft på en tid.

Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas?
Den där oktoberdagen farmor dog kommer att följa mig länge än. Att hon somnade in kom inte som en överraskning för någon i familjen, men klart det var och är sorgligt för det. För farmor var trots allt en stor trygghet, supporter och förebild i mitt liv och som genom åren betytt massor för mig.

Vilka länder besökte du?
Under året hann jag besöka Umeå, Sverige, två gånger och Tallinn, Estland, en gång.

Hur såg ditt handarbetsår ut?
Handarbetsåret har varit ungefär som tidigare handarbetsår. Jag har mestadels genomfört mindre projekt i form av att sticka sockor och dylikt, men också hunnit påbörja ett större stickprojekt i form av en tröja. Dessutom deltog jag förra våren i Vasa Arbis Stickcafé för unga, vilket var givande. Nästa år skulle jag istället vilja genomföra något större handarbetsprojekt än vad jag gjort i år.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Att jag fick sommarjobba en tredje sommar på Kökar gjorde mig åtminstone glad. Annars har det varit mera moll än dur detta år. Året började nämligen med en relation som inte fick mig att må bra, snarare tvärtom, och det tog ett tag innan jag kom över det när det äntligen var över. Sommaren kom och förde med sig oro och ångest. Farmor blev allt sämre och somnade till sist in i början av oktober. Även pappa var allvarligt sjuk under sommaren, men repade sig som tur riktigt bra. Så att hitta glädjeämnen i år har inte alla gånger varit lätt.

Saknade du något under 2017 som du vill ha år 2018?
Att finna harmoni och balans i vardagen samt en inre frid skulle vara välkommet.

Vad önskar du att du gjort mer?
Jag önskar att jag hade satsat mer på skolan och skolarbetena än vad jag slutligen gjorde detta år. För hade jag gjort det hade jag kommit längre med mina studier än var jag befinner mig just nu. Nya tag 2018 istället.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Jag önskar att jag satt mindre tid på sådant som inte är relevant, såsom att älta saker som hänt i en evighet och kolla sociala medier/annat telefonrelaterat.

Bästa boken du läste i år?

  • Malin Berghagen – Yoga med Malin. Min kropp, min själ, mitt andetag
  • Michaela von Kügelgen – Vad heter ångest på spanska?

Vad var din största framgång på jobbet/i skolan 2017?
Den största framgången på jobbfronten är att jag i september lyckades få ett jobb vid sidan om studierna och som jag trivts någorlunda bra med. Studierna däremot har inte framskridit i den takt jag hade önskat, så där har det tyvärr inte varit någon större framgång det senaste året.

Största framgången på det privata planet?
Det känns som om jag inte haft så många framgångar på det privata planet det senaste året, för det första jag kommer att tänka på är bland annat hjärtesorgerna jag haft det senaste året. Kanske det blir bättre med de privata framgångarna 2018?

Största misstaget?
Mina största misstag från året 2017 är att jag stressat för mycket kring icke-relevanta grejer, ältat vissa händelser för länge och satt ner för mycket tid på vissa relationer, som inte gjort någon annan nytta än att få mig att må dåligt.

Beskriv ditt känsloläge för det gångna året?
Mitt känsloläge har varit en smärre berg- och dalbana det gångna året. Det har varit glädje och sorg, ilska och lycka blandat om varandra med högre toppar och djupare dalar än vanligt.

Vad spenderade du mest pengar på?
Som vanligt har jag spenderat mest pengar på mat och hyra. Men det har också blivit en del medvetna köp till hemmet och garderoben i form av exempelvis nya plagg och en ny säng.

Vad gjorde du på din födelsedag 2017?
Jag umgicks med en bekant, som jag sovit över hos innan jag satte mig bakom ratten och körde de sista, knappa 200 kilmetrarna hem till mina föräldrar. Dagen innan hade jag nämligen lämnat sommarjobbet och Kökar för denna gång och körde via en bekant på vägen hem.

Finns det någongting som skulle ha gjort ditt år ännu bättre?
Jag hade verklingen inte behövt sätta så mycket tid på saker som enbart fick mig att må skitdåligt, som jag slutligen gjorde. Hade jag förstått det hade mitt år varit mycket bättre.

Vad fick dig att må bra?
Det finns några personer som varenda eviga gång lyckas få mig att må så jäkla bra och därmed också får mig på bra humör. Det kommande året vill jag gärna ha mera sådana människor i mitt liv, tack.

Vem saknade du?
Både farmor och familjens katt, vilka inte längre finns i livet. Jag har även saknat  resten familjen och vännerna när vi varit långt ifrån varandra och därför haft svårare att ses.

Mest stolt över?
Att jag har mera skinn på näsan nu än för ett år sedan. Ingen kommer att lyckas trampa mig lika lätt på tårna längre. Dessutom är jag stolt över att jag lärt mig att inte längre bry mig så mycket om vad andra människor tycker och tänker om mig, utan kan istället skaka av mig det relativt lätt.

Vilken är din största insikt under 2017?
Det här året har mycket handlat om människor och relationer i och med att jag lärt känna flera nya människor under 2017. Det har gett mig en insikt om hur många olika typer av människor det finns och att en helt enkelt inte klickar lika bra med alla. Dessutom har en del av de jag lärt känna visat sig vara något helt annat än vad de uppgav sig för att vara i början, liksom det också finns de som är sig själva till 100% från början. Därmed har jag också insett att en ska omge sig med människor som får en att må bra istället för att omge sig med människor som får en att må dåligt. För livet blir så mycket bättre och enklare då.

Vad är du peppad för inför nästa år?
Allra främst längtar jag efter att få avslutat mina studier och därmed lägga det kapitlet i mitt liv bakom mig. Jag längtar också efter nya äventyr och utmaningar i livet, liksom att utveckla mig själv på ett personligt plan.

/Matilda

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s